Masz świeżą żywność, przydatne do spożycia produkty czy potrawy? Nie wiesz, co z nimi zrobić, aby się nie zmarnowały? Nie wyrzucaj. Zostaw je w lodówce społecznej, która ustawiona jest przy budynku straży miejskiej (ul. Kościuszki 15). Dzięki temu, ktoś z tego jedzenia jeszcze skorzysta.
Każdemu z nas zdarza się kupić lub przygotować za dużo jedzenia, zwłaszcza w święta. Lodówka społeczna jest właśnie takim miejscem, w którym możemy podzielić się tymi nadwyżkami. Dlatego mieszkańcy, którzy mają za dużo produktów spożywczych, mogą je w tym miejscu zostawić, zamiast wyrzucać. Zasada działania lodówki społecznej jest bardzo prosta: jeśli masz za dużo jedzenia, to włóż je do lodówki, a jeśli potrzebujesz – weź.
Na lodówce społecznej znajduje się instrukcja, jakie produkty można tam zostawiać. Przede wszystkim pamiętajmy, aby było to jedzenie świeże, przydatne do spożycia. Takie, które sami byśmy zjedli czy chcieli dostać. Dania domowej roboty, ciasta czy zupy powinny być w szczelnych jednorazowych pojemnikach. Naklejmy na tych opakowaniach kartkę, co to jest i kiedy zostało przygotowane. Przypominamy także, aby do lodówki nie trafiały produkty np. nadpsute i przeterminowane z oznakami popsucia (mające nietypowy zapach, kolor lub wydęte wieczka), napoczęte (np. otwartych puszek, słoików), wymagające głębokiego schłodzenia.
PRODUKTY, KTÓRE MOŻNA UMIEŚCIĆ W LODÓWCE SPOŁECZNEJ
1. Produkty, które sam mógłbyś zjeść i chciałbyś dostać.
2. Żywność, która jest świeża i nie przekroczyła terminu ważności do spożycia określonej na opakowaniu.
3. Żywność, która przekroczyła datę minimalnej trwałości – „najlepiej spożyć przed”, ale nie przekroczyła terminu przydatności do spożycia – „należy spożyć do” (określenie „należy spożyć do” wskazuje nam do kiedy spożycie danego produktu jest na pewno bezpieczne dla zdrowia).
4. Produkty suche: kasze, ryże, makarony, mąki, cukry, ciastka itd. (wszystkie muszą być w nieuszkodzonych opakowaniach).
5. Produkty w opakowaniach zamkniętych typu konserwy, słoiki, próżniowe itp.
6. Sery, jogurty, twarogi w oryginalnie zamkniętych opakowaniach.
7. Zapakowane pieczywo i inne wyroby piekarnicze.
8. Warzywa i owoce.
9. Wyroby/przetwory własne, np. ciasto, zupa, starannie i szczelnie zapakowane, z naklejonym opisem i datą przygotowania.
PRODUKTY, KTÓRYCH NIE NALEŻY UMIESZCZAĆ W LODÓWCE SPOŁECZNEJ
1. Produktów nadpsutych i przeterminowanych, wykazujących oznaki popsucia, mających nietypowy zapach, kolor lub wydęte wieczka.
2. Produktów już napoczętych, np. otwartych puszek, słoików.
3. Produktów, które przekroczyły termin przydatności do spożycia – adnotacja „należy spożyć do”.
4. Surowych jaj oraz produktów na ich bazie, np. ciast z kremem, śmietaną, domowych majonezów lub produktów z innym podobnym nadzieniem podatnym na zepsucie.
5. Surowego mięsa oraz produktów z niego przyrządzonych, np. tatar.
6. Produktów wymagających głębokiego schłodzenia i mrożonek.
7. Produktów wymagających warunków chłodniczych, które przebywały poza lodówką dłużej niż 30 minut.
8. Produktów, które miały kontakt z odpadami spożywczymi, komunalnymi lub znajdowały się w kontenerach na odpady.
9. Alkoholu i środków odurzających.
REGULAMIN KORZYSTANIA ZE SPOŁECZNEJ LODÓWKI
1. Ze społecznej lodówki może korzystać każdy, kto tego potrzebuje.
2. Bierzesz jedzenie na własną odpowiedzialność.
3. Nie bierz wszystkiego – Dziel się jedzeniem z innymi potrzebującymi.
4. Wkładaj tylko jedzenie przydatne do spożycia, z aktualną datą ważności.
5. Produkty o charakterystycznym zapachu wkładaj do szczelnych opakowań.
6. Nie niszcz lodówki i nie oklejaj jej swoimi ulotkami.
ADA