Święty Jan Paweł II Patron Miasta Bełchatowa

Święty Jan Paweł II Patron Miasta Bełchatowa

Strona głównaNewsKultura"Od nasiona do stołu" - darmowe wykłady

„Od nasiona do stołu” – darmowe wykłady

Uczestnicy projektu nauczą się uprawiać zdrowe warzywa i owoceUczestnicy projektu nauczą się uprawiać zdrowe warzywa i owoce

 

Co wspólnego mają PGE Giganty Mocy z uprawą warzyw? W najbliższych dniach (3 i 6 czerwca) zamienią się one w akademię ekologicznej uprawy żywności. Chętni do udziału w projekcie „Od nasiona do stołu” mogą odbierać darmowe wejściówki w kasie MCK oraz Gigantach Mocy.

Jesteś mieszkańcem Bełchatowa lub województwa łódzkiego? Posiadasz przydomowy ogród lub chociaż balkon? Chcesz nauczyć się jak uprawiać zdrowe warzywa i owoce z korzyścią dla środowiska i swojej rodziny? Chcesz spotkać się osobiście ze znanymi i cenionymi nauczycielami permakultury? Jeśli na te cztery pytania odpowiedź brzmi: „TAK”, to projekt „Od nasiona do stołu” jest dla Ciebie.

Stworzenie centrum edukacji permakulturowej przy Miejskim Centrum Kultury w Bełchatowie zakłada przeszkolenie mieszkańców Bełchatowa i powiatu bełchatowskiego z zakresu ekologicznej uprawy żywności w warunkach przydomowych w oparciu o idee permakultury. Uczestnicy wezmą udział w cyklu czterech wykładów z profesjonalnymi edukatorami, podczas których dowiedzą się, w jaki sposób założyć i prowadzić ogród warzywny. W październiku 2022, z pozyskanych samodzielnie plonów, wspólnie przygotujemy smaczne potrawy podczas warsztatów kulinarnych. Ich degustacja zbiegnie się ze Światowym Dniem Żywności.

Wykłady zaplanowano na piątek, 3 czerwca oraz poniedziałek, 6 czerwca, w godz. 17:00-20:30. Chętni do udziału w projekcie mogą odbierać z kasy kina Kultura bądź kasy Gigantów Mocy darmowe wejściówki i wypełnić deklarację uczestnictwa.

Projekt „Od nasiona do stołu” realizowany jest przez Fundację Rozwoju Nitka oraz Miejskie Centrum Kultury w ramach Budżetu Obywatelskiego Województwa Łódzkiego na 2022 rok „Łódzkie na plus”.

 

Plakat dot. projektu "Od nasiona do stołu"Plakat dot. projektu „Od nasiona do stołu”